VOCHTINTREDING

Tijdens de zomermaanden komt het geregeld voor dat  Aluminium plaatmateriaal,  voorzien  van een poedercoating,  bij het uitpakken op de werf bijvoorbeeld, lichte vlekken vertoont die zich voordoen als een soort “verkleuring” van de coating.

Meestal heeft dit te maken met het feit dat dergelijke materialen verpakt worden op pallets die dan achteraf voorzien worden met een plastic wikkelfolie of een krimpfolie.  Zodoende wordt er als het ware een serre gecreëerd doordat dergelijke pallets haast volledig afgesloten worden van de buitenlucht.

Als zo’n pallet zich op een bouwwerf bevind, in de vlakke zon, wordt het binnenin het plastic omhulsel al gauw 50 tot 70° C. Laat dit nu net de temperatuur zijn waarbij de poriën in een poedercoating zich “open gaan zetten”.  Na zonsondergang krijgen we dan opnieuw een afkoeling in deze pallets waardoor de poriën zich opnieuw gaan sluiten.  De condens die zich inmiddels ook binnenin de pallet heeft gevormd (cfr. Condensvorming in een serre) wordt mee ingesloten in de coating.  Het resultaat hiervan doet zich dan voor als de beschreven “vlekvorming” in de laklaag !!

Hoe lossen we dit op?

Eénvoudig, door het hierboven proces omgekeerd te laten verlopen.

Als je de stukken met de vlekvorming opnieuw gaat opwarmen tot ca. 70 °C zullen de poriën in de coating zich opnieuw gaan openzetten en de condens zal terug kunnen ontsnappen.  De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon !

Hoe voorkomen we dit?

Door deze pallets bij aankomst op de werf direct open te snijden zodat er geen condensvorming meer kan plaatsvinden.